2016. április 25

Lemondott tisztségéről Aura Răducu európai alapokért felelős miniszter

Dacian Cioloş miniszterelnök kérésére lemondott tisztségéről Aura Răducu európai alapokért felelős miniszter, aki közleményében megjegyezte, hogy a kormányfő elégedtelen volt az általa vezetett minisztérium tevékenységével, ami a rövid távú célkitűzések teljesitését illeti. A kormányfő közölte, mielőbb beterjeszti javaslatát Klaus Iohannis államfőhöz az új miniszter kinevezése érdekében. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.25)

A NATO főtikár-helyettese Bukarestbe látogat

Alexander Vershbow, a NATO főtikár-helyettese bukaresti látogatása során köszönetet mondott Romániának a szövetség támogatásáért és az afganisztáni küldetésben való részvételéért. Alexander Vershbow megbeszéléseket folytatott Mihnea Motoc védelmi miniszterrel a júliusi varsói NATO-csúcs előkészületeiről, valamint a biztonsági helyzetről és a szövetség katonai támogatásáról. „Nagyon sok kihivással és fenyegetéssel szembesülünk a NATO keleti szárnyán, ahol Oroszország módositani próbálja a már meglévő határokat, akárcsak a déli szárnyon, ahol a terrorizmus és a szélsőséges megnyilvánulások ellen kell küzdenünk”, mondotta a NATO főtitkár-helyettese.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.25)

A munkaügyi minisztériumnál tárgyalások folynak a közalkalmazotti bérezésekre vonatkozó új sürgösségi kormányrendeletről

A munkaügyi minisztériumnál a szakszervezetek részvételével hétfőn megkezdődtek a tárgyalások a közalkalmazotti bérezésekre vonatkozó új sürgösségi kormányrendeletről.Dragoş Pâslaru tárcavezető közölte: „Most a dokumentum több változatán dolgozunk. Kedden, például, a munkaügyi és a pénzügyi szakertői csoport az egszségügyi személyzet fizetését elemzi”. A költségvetési bérekre vontakozó kormányrendeletet május közepén bocsátják közvitára. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.25)

A tanügyi szakszervezetek egy csoportja várta Jászvásáron Dacian Cioloş miniszterelnököt

Dacian Ciolos miniszterelnök jelenlétében, négy évi felújitási munkálatok után, hétfőn felavatták a jászvásári Kultúrpalotát, amely helyet ad a „Moldova” Nemzeti Múzeumkomplexumnak. A moldovai megyéket képviselő honatyákkal ez alkalommal sorra kerülő találkozót megelőzően Dacian Ciolos miniszterelnököt, Jászvásáron  a tanügyi szakszervezetek egy csoportja várta.A szakszervezeti tagok egész sor problémát emlitettek meg a kormányfőnek, egyebek között azt, hogy a tanügynek kevesebb mint 6%-ot utalnak ki a GDP-ből.Dacian Cioloş megigérte a tiltakozó szakszervezeti tagoknak, hogy találkozni fog velük és megvitatják elégedetlenségeiket. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.25)

Liviu Dragnea még meggondolja, hogy lemond-e parlamenti mandátumáról

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke azt állitja, hogy kevés annak a valószinűsége, hogy a helyhatósági választások után a párt élén marad, mivel Valeriu Zgonea, a párt ügyvezető elnöke továbbra is úgy gondolja, hogy a szociáldemokraták vezetőjének „vissza kell lépnie egy lépést”, miután személye kapcsán jogerős itélet született a Referendum-ügyben. Liviu Dragnea kifejtette, hogy a párt Végrehajtó Bizottságának szerdai üléséig meggondolja, hogy lemond-e vagy sem parlamenti mandátumáról. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.25)