2020. május 21.

A kormány Stratégiai Kommunikációs Csoportjának közleménye a koronavírus-helyzetről

A mai napig Romániában 17.585 koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak hivatalosan. Közülük 10.581 meggyógyult és elhagyta a kórházat; 1056 személy meghalt; az intenzív osztályokon 203 beteget ápolnak.
Jelenleg 9.800 személy van intézményes karanténban és 39.614-en otthoni elkülönítőben vannak, folyamatos egészségügyi ellenőrzés alatt.
Eddig 342.466 szűrővizsgálatot végeztek el.
Az elmúlt 24 órában 447 hívás érkezett a 112-es segélyhívó számra és 1296 a 0800.800.358-as zöld számra. (Rador Hírügynökség)

A TAROM légitársaság bejelentette, hogy két repülőutat bonyolít le Bukarest és Spanyolország között

A repülőgépek Madridban és Barcelonában is leszállnak majd. A légitársaság közleménye szerint a spanyolországi járványügyi korlátozások miatt a repülőutakat csak érvényes spanyolországi tartózkodási engedéllyel rendelkező román állampolgárok és spanyol állampolgárok vehetik igénybe. Ugyanakkor a TAROM bejelentette, hogy június 15-ig meghosszabbítja a légi járatok felfüggesztését Bukarest és Tel Aviv között. (Rador Hírügynökség)

A járvány idejére versenyvizsga nélkül alkalmazott egészségügyi személyzet munkaszerződései nem alakíthatóak át meghatározatlan időtartamra szóló munkaszerződésekké

Egyebek között ez szerepel az egészségügyi rendszer közigazgatási kapacitásának erősítéséről szóló Sürgősségi Kormányrendeletben, amelyet tegnap fogadott el a Képviselőház, amelyiknek illetékességébe tartozik, hogy a jogszabályról a törvényhozásban végleges döntést hozzon. A sürgősségi kormányrendeletet kihirdetés végett továbbították Klaus Iohannis államfőnek (Radio România Actualităţ)

A világjárvány nagyon nagy veszteséget okozott a fából készült hangszerek iparának

Románia ebben az iparágban az európai gyártók élmezőnyébe tartozik, azonban a sürgősségi állapot bevezetését követően a két régeni gyár, valamint a kisebb hangszerkészítő műhelyek kényszerszabadságra küldték alkalmazottaikat. Így a romániai gyártók nagyon sok külföldi megrendelést voltak kénytelenek visszamondani, vagy elhalasztani. Másfelől Kína nagyon komoly versenytársa a hazai mestereknek, tekintettel arra, hogy ott hamarabb feloldották a járványügyi korlátozásokat.
Amint arról a közszolgálati rádió riportere, Marcela German beszámolt, a nagy forgalmazó cégeknél felhalmozódtak a fából készült hangszerek, az iskolák bezártak, a zenekarok nem adnak koncerteket. Ezért a régeni gyártók úgy vélik, hogy a két hónapos szünet után a termelés volumene 20%-al vissza fog esni. 2018-ban Románia első helyen állt az Európai Unióban, ami a hegedűkészítést illeti. A két régeni gyárból 300 alkalmazottat küldtek kényszerszabadságra, közülük 180-an tértek most vissza a munkahelyeikre, a többiek várhatóan június elsején fognak munkába állni. Vasile Gliga maroshévízi hangszerkészítő szerint a fából készült hangszerek on-line piaca bővülni fog. Ugyanakkor világszinten Kína gyártja a legtöbb hangszert, de érdekes, hogy ugyanakkor a legnagyobb felvevőpiaccal is rendelkezik, ezért a romániai gyártók a jövőben is el fogják tudni adni termékeiket. (Radio România Actualităţ)

Székely Ervin, Rador