2020. szeptember 24.

Különleges körülmények között tartják meg októberben Iaşi-i-ban a Szent Piroska ereklyéhez való zarándoklatot

Moldva és Bukovina Főszékesegyháza bejelentette, hogy az idén a járványügyi előírások figyelembevételével fogják megszervezni a vallásos processziót, úgy, hogy biztosítsák a hívek egészségének megőrzését. Az előző évek gyakorlatával ellentétben nem hoznak máshonnan, az országból vagy külföldről ereklyéket.

Amint arról Cristina Vartolomei a közszolgálati rádió tudósítója beszámolt az idén Szent Piroska ereklyetartóját október 8-án – a szokásosnál hamarabb – állítják fel a katedrális udvarán. A híveknek ezt követően egy hét áll a rendelkezésükre ahhoz, hogy tisztelegjenek az ereklye előtt. Az eddigi gyakorlattól eltérően az ereklyetartót egy gépkocsi fogja végigvinni a város központján és forgalmasabb negyedeiben. Így a hívek távolról is megtekinthetik az ereklyetartót. Azok, akik személyesen, sorban állva akarnak az ereklyetartókhoz járulni szájmaszkot és fertőtlenítőszert kapnak az önkéntesektől. Moldva és Bukovina Főszékesegyháza felhívja a zarándokok figyelmét arra, hogy az idén nem szállhatnak meg parókián, illetve a híveknél, ezért nekik maguknak kell gondoskodniuk a szállásukról. (Radio România Actualităţi)

A bukaresti rendőrség gazdasági csalások elleni ügyosztálya ma reggeltől 13 házkutatást tart a fővárosban, Ilfov, Ialomiţa és Konstanca megyékben

Az intézkedést egy adócsalás és pénzmosás bűncselekményében folytatott nyomozás tette szükségessé. A rendőrök több személyt is kihallgatnak ebben az ügyben. A gyanúsítottakat és tanukat a fővárosi 6-ik kerület gazdasági rendőrségén fogják kihallgatni. A közszolgálati rádió riportere Cătălin Radu elmondta, hogy a bűncselekmények által okozott kár értéke 3,8 millió lej. (Radio România Actualităţi)

Részrehajlással vádolják Klaus Iohannist

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke nem ért egyet az államfőnek és a kormánynak azzal a véleményével, miszerint a nyugdíjak 40%-os emelése kedvezőtlen gazdasági hatásokat generálna. A politikus a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében megállapítja, hogy az elnök a szigorú takarékosság szószólója, miközben a kormány a reálisnál magasabb áron vásárol közbeszerzés révén eszközöket. A szociáldemokrata politikus azzal vádolja az államfőt, hogy az Alkotmány által megkövetelt pártatlanságot mellőzve a liberálisok választási ügynökévé szegődött. (Rador Hírügynökség)

A miniszterelnök szerint a romániai tanároknak meg kell tanulniuk on-line órákat tartani

Ludovic Orban ezt annak kapcsán mondta, hogy vannak tanárok, akik nem akarnak ilyen módon tanítani. „Meg kell tanulniuk on-line leadni a leckét. Mi egész nyáron tanfolyamokat tartottunk annak érdekében, hogy folyamatosan javítsuk a tanerők hozzáértését a digitális technológiához, hogy a tanárok megszokják ezt a tanítási módszert. Nehéz megjósolni, hogy meddig tart a világjárvány, mikor jelenik meg az oltás ezért nyilvánvaló, hogy az oktatás három különböző változat egyikében fog folytatódni: a gyerekekkel az osztályokban, vegyes rendszerben odahaza on-line és az iskolában és végül az úgynevezett vörös csoportban” – mondta a miniszterelnök. (Radio România Actualităţi)

2023-tól Temesváron is dübörögni fog az Untold és a Neversea

A kolozsvári Untold és a konstancai Neversea zenei fesztiválok szervezői a Béga-parti városba is elviszik a rendezvényeket. Az első fesztiválra 2023-ban kerül sor, amikor Temesvár Európa kulturális fővárosa lesz. Az erről szóló megállapodást tegnap írták alá a helyi hatóságok képviselői és az Untold, illetve Neversea fesztiválok szervezői. A megállapodás értelmében a koncertek a város katonai repülőterén zajlanak majd. Addig jelentős beruházásra van szükség ahhoz, hogy a helyszínt alkalmassá tegyék a fesztiválok lebonyolítására. Alina Bujancă, a közszolgálati rádió tudósítója emlékeztetett rá, hogy az Untold-ot 2018-ben az Idegenforgalmi Minisztérium Románia idegenforgalmi brandjének minősítette (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR