2015. február 2

Iohannis-Tăriceanu-Zgonea egyeztetés a Cotroceni palotában

A tavaszi parlamenti ülésszak munkálatainak megkezdése előtt Klaus Iohannis államfő a két parlamenti kamara elnökével, Călin Popescu Tăriceanulval és Valeriu Zgoneaval egyeztet a Cotroceni palotában a hétfőn kezdődő ülésszak prioritásairól.
A találkozóra a múlt kedden kellett volna, hogy sor kerüljön de a parlamenti kamarák elnökeinek külföldi látogatásai miatt elmaradt és igy atütemezték erre a hétre.

RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.02

A DNA bűnvádi eljárás megkezdését kéri Elena Udrea és Ion Ariton ellen a „Gala Bute” ügyben

Az Országos Korrupcióelleni Ügynökség (DNA) bűnvádi eljárás megkezdését kéri Elena Udrea és Ion Ariton volt miniszterek ellen szolgálati visszaélés és befolyásuk jogtalan javak megszerzésére való felhasználásának vádjával. Laura Codruţa Kövesi, DNA főügyésze a volt két miniszter parlamenti mentelmi jogának megvonását kéri a bűnvádi eljárás megkezdéséért a „Gala Bute” ügyben. Ez irányban a kérést már megküldték a főügyészhez, aki a szenátus és a képviselőház elé terjeszti. Abban az időben Elena Udrea, miniszterként, a regionális fejlesztésért és turizmusért felelt.

RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.02

Új pártot alapit Mircea Geoană

A Szoicáldemokrata Pártból (PSD) való kizárása után két hónappal Mircea Geoană hétfőn bejelenti az új politikai párt megalakulását a Mi Romániánk Mozgalom elnevezéssel. A szentátor hangsúlyozta: a „Mi Romániának” politikai projekt a romániai baloldal hozzájárulása a Klaus Iohannis államfő által kezdeményezett országos terv megvalósitásához. Geoană szerint az új szociáldemokrata projekt megváltoztatja majd a parlamenti többséget, amely márciusban megalkothatja az új kormányt.

RADOR HIRÜGYNÜKSÉG – 02.02

Hivatalos látogatást tesz ma Budapesten Angela Merkel

Hivatalos látogatást tesz ma Budapesten Angela Merkel. A néhány órás vizit keretében a német kancellár először Orbán Viktor miniszterelnökkel folytat tárgyalásokat európai uniós kérdésekről, valamint a kétoldalú kapcsolatokról. Az unió előtt álló diplomáciai és gazdasági feladatok a kormányfői találkozó fő témáját alkotják.
Ami az előbbit illeti, mindenekelőtt az ukrán válság megoldásában való uniós közreműködés, továbbá az EU és Oroszország viszonya, valamint várhatóan az európai bevándorlási politika összehangolása kerül terítékre. A kétoldalú kapcsolatokat illetően Orbán Viktor magyar miniszterelnök a napokban úgy fogalmazott, hogy nincs problémás terület a magyar-német kétoldalú együttműködésben.
Angela Merkel hivatalában felkeresi Áder János államfőt, majd a német nyelvű Andrássy Egyetemen hat magyarországi felsőoktatási intézmény mintegy 100 hallgatójával találkozik. Ezután a Dohány utcai zsinagógában több magyar zsidó szervezet vezetőjével folytat eszmecserét.

RADOR HIRÜGYNÜKSÉG – 02.02