2015. július 22

Az államfő kihirdette a közalapból fizetett személyek bérézésére vonatkozó törvényt

Klaus Iohannis államfő kihirdette a közalapból fizetett személyek bérézésére, valamint a fasiszta, rasszista vagy xenofób jellegű szervezetek és szimbólumok betiltására vonatkozó törvényt. Az államfő ratifikálás végett megküldte a Parlamentnek a Románia és a Nemzetközi Újjáépitési és Fejlesztési Bank között aláirt kölcsönegyezményt is és aláirta  Román Konzulátus létrehozására vonatkozó rendeletet a román-ukrán határ térségben található Aknaszlatina (Solotvino) városában.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.22)

A keddi kormányülésen elfogadják az első, idei költségvetési kiigazitást

A keddi kormányülésen elfogadják az első, idei költségvetési kiigazitást, amely Victor Ponta miniszterelnök szerint pozitiv lesz.”A jó hir az, hogy senki nem fog vesziteni, több pénzzel rendelkezünk, mint amennyit a költségvetési törvény előirányoz. A rossz hir az, hogy többen – és itt nem utalok a miniszterekre, hanem az intéményekre – nem költötték el a rendelkezésre álló összegeket”, vélekedett a miniszterelnök. Mint hozzáfűzte, az új adótörvényköny kérdését szeptember 1-ig meg kell oldani, a rendkivüli parlamenti ülésszak keretébe.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.22)

Liviu Dragnea lett a Szociáldemokrata Párt ideiglenes elnöke

Liviu Dragnea lett a Szociáldemokrata Párt (PSD) ideiglenes elnöke, aki legyőzte a Victor Ponta miniszterelnök által támogatott Rovana Plumbot. A PSD-ben azt követően szerveztek választást, hogy Victor Ponta a múlt héten bejelentette, visszalép a párt éléről amíg nem sikerül bebizonyítania ártatlanságát az őt érintő korrupciós gyanúkat illetően. Ezt követően, utódául Rovana Plumbot nevezte ki, de Dragnea, aki Ponta vezetése alatt a párt második embere volt, bejelentette: ő is versenybe száll az ideiglenes pártelnöki tisztségért. A PSD várhatóan ősszel tart tisztújító kongresszust, amelyen megválasztja az új elnököt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.22)

Tusványos – Nem csak fesztivál

Megkezdődött a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor egyhetes programsorozata az erdélyi Tusnádfürdőn. Az előadók között számos külföldi szakértő, magyarországi és erdélyi politikus lesz. Tusnádfürdőre várják a Kárpát-medencei magyar pártok vezetőit is. Szombaton  kerül sor arra a hagyományos közéleti fórumra, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök tart előadást, és válaszol a hallgatóság soraiból érkező kérdésekre. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.22)

INSCOP-felmérés

Az INSCOP közvéleménykutató intézet legutóbbi felmérése szerint a  román állampolgároknak több, mint a fele a jövő évi helyhatósági választásokon egy független polgármesterre szavazna, miközben a megkérdezettek 25% elutasitja a független jelöltet.A felmérés július 9 és 14 között készült az „Adevărul” napilap kérésére. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.22)

Országos szinten mintegy 21 ezer munkahely áll rendelkezésre

Az Országos Foglalkoztatási Hivatal közleménye szerint, országos viszonylatban mintegy 21 ezer munkahely áll rendelkezésre.A legtöbb munkahelyet Kolozsvár, Bukarest, Arad és Prahova megye ajánlja, és föleg a középvégzettségű, szakmai felkészültséggel és képesités nélküli személyek számára. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.22)

Rozalia Ganciulescu