2019. szeptember 6

A liberálisok a bizalmatlansági inditványról tárgyaltak egyes ellenzéki pártokkal

A bizalmatlansági inditványról tárgyalt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a Mentsük meg Romániát Szövetséggel (USR), a Népi Mozgalom Párttal (PMP), az RMDSZ-el és a nemzeti kisebbségek csoportjával. Ludovic Orbán liberális elnök szerint a tárgyalások gyors ütemben haladnak. Mint megjegyezte, az inditvány szövegét szétosztották a tárgyalópartnerek között az esetleges javitások érdekében. „Hajlandóak vagyunk egy olyan szöveget kidolgozni, amely tartalmazza e parlamenti eljárásban részt vevő partnerek biráló észrevételét és véleményét”, hangsúlyozta Orban. (RADOR HIRÜGYZNÖKSÉG – 09.06)

Újraválasztották Dan Barnát az USR elnökének

Újraválasztották Dan Barnát a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) élére a párt szeptember 1–5. között lezajlott belső tisztújításán. Az USR elnökválasztásán 9314 párttag szavazott, Dan Barna a voksok 65,75 százalékát kapta meg, azaz 6097-en szavaztak rá. Barnának két kihívója volt, Cosette Chichirău és Alexandru Surcel. Cosette Chichirău 2907 szavazatot kapott (31,35 százalék), Alexandru Surcel pedig 269-et (2,90 százalék). Az alapszabályzat értelmében az USR elnökét a párttagok választották meg elektronikus, titkos szavazás révén. Az eredetileg keddig tartó szavazást csütörtökig meghosszabbították, mivel hogy az első határidőig kevesen voksoltak. A belső választások eredményét az USR szeptember 14-re tervezett kongresszusa fogja jóváhagyni, amelyet Temesváron tartanak majd. A kongresszuson választják meg az USR új országos vezetőségét. (RADOR HIRÜGYZNÖKSÉG – 09.06)

Több iskola nem szerezte be a törvény által előirt tűzvédelmi engedélyt

Országos szinten az iskoláknak több mint fele nem rendelkezik tűzbiztonsági engedéllyel. Erre a következtetésre jutott a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, amely az utóbbi időben több iskolánál végzett ellenörzést. Pontosabban, több mint 26 ezer iskola közül mindössze 3.300-nak volt tűzvédelmi engedélye. A felügyelők figyelmeztették az illető iskolák veztőségét, illetve a rendellenésegek miatt több mint két millió lej bűntetést irak ki, közölte a felügyelőség szóvivője. Megjegyzendő, hogy szeptember 9-én mintegy 2,9 millió diák kezdi meg az iskolát. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.06)

A Román Nemzeti Szinházak találkozója Kisinyóvban

A Román Rádió Rádiószinháza szeptember 16-29 között, Kisinyóvban részt vesz a Román Nemzeti Szinházak ötödik találkozóján, amelyet a helyi Mihai Eminescu Nemzeti Színház szervez, a moldáviai Kultúráért és nemzeti identitásért felelős minisztérium közreműködésével. A rendezvényen képviseltetik magukat a bukaresti, marosvásárhelyi, jászvásári, moldáviai és szerbiai nemzeti szinházak is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.06)

Romániában a legolcsóbbak a szeszes italok

A szeszes italok 26%-al olcsóbbak Romániában az Európai Unió tagországaiban gyakorolt árakhoz viszonyitva, mutatnak rá az Eurostat adatai. Ugyanez mondható Bulgária és Magyarország esetében is. A pólus másik oldalán Finnország áll, ahol a szeszes italok, a bor és a sör ára 82%-al nagyobb az uniós szinthez képest, valamint Iroszágban és Svédországban, A statisztikai adatok szerint, Romániában a szeszesitalok ára a tavaly csökkent 2017-hez képest. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.06)

Andrei Demeny, RADOR