2020. október 16

Ma van az Élelmezés Világnapja

Az ENSZ (az 1980. december 5-ei 35/70-es számú határozatával) úgy döntött, hogy minden évben október 16-án tartsák meg az Élelmezés Világnapját. A dátum kijelölésében az játszott szerepet, hogy 1945. október 16-án alakult meg a világszervezet Élelmezési és Mezőgazdasági Alapja (FAO). A világnapot 1981 óta ünneplik meg és kijelölésének célja az volt, hogy hozzájáruljon a szolidaritás elmélyítéséhez és a szegénység, illetve az alultápláltság elleni harchoz. Megjegyzendő, hogy 2019 óta minden évben június 7-ke az Élelmiszer-biztonság Világnapja. Az ENSZ ez utóbbi esetben az Egészségügyi Világszervezet és a Codex Alimentarius Bizottság javaslatára iktatta a világnapot. (RADOR Hírügynökség)

Iaşi-ban ismét megnyitják a színházak, vendéglők és kávézók beltéri egységeit

Erről a Különleges Sürgésségi Helyzetek Megyei Bizottsága (ISUJ) döntött azt követően, hogy a koronavírus fertőzöttségi rátája az elmúlt 14 napban 3 ezrelék alatt maradt. A hatóság döntése értelmében az említett intézmények beltéri egységei 30%-os kihasználtsággal működhetnek. Ugyanezt az intézkedést alkalmazzák a megye másik 15 helységében is. Amint arról a közszolgálati rádió helyi tudósítója Cristina Vartolomei beszámolt a szabadtéri kulturális rendezvények megtartását egyelőre felfüggesztették és még mindig van nyolc olyan község a megyében, ahol a fertőzöttségi arány meghaladja a három ezreléket. Ezeken a településeken továbbra is zárva maradnak a vendéglők és a kávézók. (Radio România Actualităţi)

Március óta lejárt személyazonossági okmányokkal is lehet szavazni december 6-ra tervezett parlamenti választásokon

Erről az Állandó Választási Hatóság tegnapi törvényértelmezési döntése rendelkezik. A fenti szabályozás szerint egy személy a következő dokumentumok egyikének birtokában élhet szavazati jogával: személyazonossági igazolvány, elektronikus személyazonossági igazolvány, ideiglenes személyazonossági igazolvány, diplomata útlevél, elektronikus diplomata útlevél, katonai szolgálati könyvecske – a katonai iskolák hallgatói számára. (RADOR Hírügynökség)

A Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökségek (APIA) megkezdi a 2020-as évre szóló területalapú és állattartási vidékfejlesztési egységes sémák alapján járó támogatások előlegének a folyósítását

A területalapú támogatások keretében a gazdák hektáronként 100 euró összegű támogatást kapnak, a központi újraosztási alapból pedig a hektáronként 5 eurót kapnak azok, akik 1 és 5 hektár közötti területen gazdálkodnak és 48 eurót azok akik 5 és 30 hektár közötti területet művelnek meg. Az erdősítésért hektáronként 36 euró jár, míg a fiatal gazdák támogatására szánt séma keretében 36 eurót fizetnek hektáronként. A juh és kecsketenyésztők állatonként 18 eurót kapnak. Adrian Oros mezőgazdasági miniszter bejelentette, hogy az előlegeket december 5-ig fizetik ki. (Radio România Actualităţi)

Büntetőeljárás indult azokkal a csendőrökkel szemben, akik megengedték a más helységből érkező zarándokoknak, hogy részt vegyenek a Szent Piroska ereklye egyházi processzióján

A Iaşi Megyei Törvényszék mellett működő Ügyészség a fertőző betegségek terjedését megakadályozó intézkedések meghiúsítása büntettének vádjával indított nyomozást a szóban forgó rendvédelmi erők képviselői ellen. A bűnvádi hatóság 25 feljelentést kapott arról, hogy az Ortodox Érsekség Katedrálisánál szolgálatot teljesítő csendőrök megszegték a különleges sürgősségi helyzetek megyei bizottságának határozatát és megengedték a máshonnan érkezett híveknek, hogy eljussanak Szent Piroska ereklyetartójáig – tájékoztatta a közszolgálati rádió hallgatóit Cristina Vartolomeu, helyi tudósító. Mint ismeretes, tegnapelőtt a rendvédelmi erők lemondtak arról, hogy igazoltassák a zarándokokat azt követően, hogy azok közül több százan tiltakoztak és egymást lökdösve próbáltak meg bejutni a katedrális épületébe. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin