2022. május 6.

Ma Romániába érkezik Jill Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnökének a felesége

A „first lady” négy napot tölt Romániában és Szlovákiában, ahol demonstrálni kívánja, hogy az Egyesült Államok elkötelezett az ukrajnai menekültek megsegítése mellett.

Amint arról Ciprian Sasu, a közszolgálati rádió riportere beszámolt Jill Biden ma éjjel indult el az Egyesült Államokból. Romániában először a Mihail Kogălniceanuban lévő katonai támaszponton tesz látogatást, ahol amerikai katonákkal találkozik. Az este folyamán érkezik Bukarestbe. Holnap Jill Biden találkozni fog a kormány tagjaival, az Egyesült Államok Nagykövetségének munkatársaival, valamint azokkal a tanárokkal, akik az Ukrajnából elmenekült gyerekek beilleszkedését segítik egy stabil és biztonságos környezetbe. (Radio România Actualităţi)

Jill Biden második alkalommal jár Romániában. Először 2014-ben volt itt, amikor férjét, Joe Bident – aki akkor még alelnök volt – kísérte el. Elutazása előtt Jill Biden egy Anyák napi Twitter üzenetben írt romániai és szlovákiai látogatásáról. Jill Biden nem egészen két hónappal az Egyesült Államok alelnöke, Kamala Harris után érkezik Romániába.

Végéhez közeledik a népszámlálás online szakasza

Tíz nap múlva lezárul a lakások és a népesség összeírásának első, online szakasza. Azok, akik ezen még részt kívánnak venni, május 15-ig tölthetik ki online az űrlapokat saját maguk vagy az erre kialakított központokban lévő személyek segítségével. Eddig mintegy 5,5 millió űrlapot töltöttek ki az országban, a legtöbben Bukarestben, valamint Kolozs, Brassó és Prahova megyékben. Az önkitöltéses szakaszban résztvevő alkalmazottak egy fizetett szabadnapot kapnak a munkáltatótól. A népszámlálás következő szakasza május 16-án kezdődik, amikor számlálóbiztosok keresik fel az online szakaszban nyilvántartásba nem vett személyeket. A népszámlálási adatok megadásának elutasítását 3000 lejig terjedő pénzbírsággal büntetik.(RADOR Hírügynökség)

Emelkedett az influenzás megbetegedések száma

Majdnem tízszeresére nőtt az elmúlt év hasonló időszakához képest az influenzás megbetegedések száma Romániában az elmúlt héten. Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) közlése szerint két súlyos légúti fertőzést is regisztráltak. Az influenzás betegek száma meghaladta a 37 ezret, ami mintegy 20 százalékos növekedés múlt héten mért értékhez képest. Eddig három halálos áldozata volt az influenzának Romániában.(RADOR Hírügynökség)

Hivatásos katonákat keresnek

Az ország 33 megyéjében és Bukarestben lévő több mint 1000 állásra hirdetett meg sorozást a Védelmi Minisztérium. A beiratkozás június 17-ig tart. A szakemberek szerint ezek az állások jelenthetik az első lépést a katonai karrier felé. A bérek elérhetik a négyezer lejt is. A hadsereg 18 és 45 év közötti, minimum 10 osztályt végzettek jelentkezését várja. A vizsgázókat pszichológiai, erőnléti, később orvosi vizsgálatnak vetik alá. Ezen kívül a különleges erők is 30 állást hirdettek meg. További részletek a minisztérium honlapján találhatók. (RADOR Hírügynökség)

Jogszabály készül az áru- és személyszállító vállalkozások támogatására

Közvitára bocsátotta a Pénzügyminisztérium azt a jogszabálytervezetet, amely pénzügyi támogatást biztosít az áru és személyszállítóknak az üzemanyagárak növekedésének ellensúlyozására. A javaslat szerint literenként 50 banit adnának a megvásárolt üzemanyagra, de a vállalatonkénti összeg nem haladhatná meg a 400 ezer eurót. Az idei évre december 1-ig lehet majd benyújtani a kérelmeket, a kifizetések pedig 2023. július 31-ig történnek meg. A kormány szerint mintegy háromezer vállalat részesülhet a támogatásban. Az ellenzék képviselői úgy vélik, hogy uniós viszonylatban Romániában nőtt leginkább az üzemanyagok ára, ezért a jövedéki adó 19-ről 5 százalékra való csökkentését szorgalmazzák minden üzemanyag esetében. Jelenleg a szokványos gázolaj literenkénti ára 9 lejhez közelít, a benziné pedig 8 lej alatt maradt.(RADOR Hírügynökség)

Jövő héten Nagyváradra érkezik a Gaudeamus Könyvvásár

Nyolcadik alkalommal érkezik a „Pece-parti Párizsba” a közszolgálati rádió rendezvénye, amely május 11-e és 15-e között várja a látogatókat. A nagyváradi Szent László (Unirii) téren tartott vásár naponta 10 és 21 óra között ingyenesen látogatható. A vásáron mintegy 45 kiállító vesz részt. Akárcsak a Gaudeamus könyvvásárok korábbi kiadásai ez a seregszemle is online követhető a www.gaudeamus.ro címen, ahol azoknak a résztvevőknek a munkái is megtekinthetők, akik kizárólag online kívántak jelen lenni a könyvvásáron. (Radio România Actualităţi)

Madonna vissza szeretne térni a katolikus egyházba, bűnbocsánatot vár a pápától

Jó katolikus vagyok! Azaz nem átkozódom – írta az énekesnő Ferenc pápának, akivel találkozni akar, hogy „fontos dolgokat beszéljenek meg”. A popsztár a Twitteren küldött üzenetet a katolikus egyházfőnek. Madonna nem tartja helyesnek, hogy három alkalommal exkomunikálták őt a katolikus egyházból – írja az ANSA olasz hírügynökség. (RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin, RADOR