2022. szeptember 23.

A pap akit szexuális molesztálással vádolt az egy nő beismerte tettét

Visarion Alexa ortodox papot 60 napra rendőrségi felügyelet alá helyezték azt követően, hogy egy nő azzal vádolta, hogy gyónása közben a pap szexuálisan molesztálta – közölte az egyházkerület szóvivője. Vasile Bănescu hozzátette, hogy a bírósági eljárás lezárásáig felfüggesztették Visarion Alexe azon jogát, hogy bármilyen egyházi szertartást végezzen és megfosztották papi minőségétől. A szóvivő kijelentette, hogy a jogerős bírósági ítélet megszületése után a Bukaresti Érsekség közli a pappal az egyházi hatóságok büntetését, amely arányban fog állni tettei súlyosságával. Visarion Alexe a szexuális abúzus elkövetésének idején a fővárosi Militari negyed egyik templomának papja  és több rádió- és tévéadás műsorkészítője is volt. (Radio România Actualităţi)

Klaus Iohannis találkozott az Egyesült Államok nyugati partján élő románok képviselőivel

Az államfő kijelentette, hogy Románia helyzete rendkívül komplikált Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt. Másfelől azonban a hatóságok támogatják a gazdasági fejlődést. Hazánk ugyanakkor jelentős erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy megkönnyítse az ukrán gabona exportját és biztosítsa a menekültek továbbutazását.

„Örvendetes, hogy a kormánnyal együtt sikerült megőriznünk az elfogadható szintű árakat és garantálni tudjuk, hogy télen nem maradnak hidegben és sötétségben, annak ellenére, hogy a helyzet bonyolult. Helyzetünk részint tele van nehézségekkel, másfelől tele van lehetőségekkel és a románok leleményessége, kreativitása és szorgalma révén meglepő módon gazdasági növekedést könyvelhettünk el. Egyáltalán nem meglepő viszont az, hogy ugyanannak a leleménynek, kreativitásnak és szorgalomnak köszönhetően önök jól élnek itt” – mondta Klaus Iohannis.

Az államfő beszélt a Románia és az Egyesült Államok közötti stratégiai partnerségről, hozzátéve, hogy sok amerikai cég van jelen a romániai piacon, de nagyon kevés román vállalkozás működik Amerikában. (Radio România Actualităţi)

Ma van az őszi napéjegyenlőség

Ez azt jelenti, hogy a nappali és éjszakai órák száma pontosan megegyezik. Holnaptól kezdődően az északi féltekén a nappal folyamatosan zsugorodik, a sötétedés hamarabb kezdődik és tovább tart. Az Északi-sarkon a nap a látóhatár alá ereszkedik és megkezdődik a sarki éjszaka, ami hat hónapig tart. Ennek kapcsán felhívjuk a figyelmet arra, hogy a jövő hónap végén, október 30-án Romániában véget ér a nyári időszámítás, ennek megfelelően az óráinkat egy órával vissza kell állítani. (RADOR Hírügynökség)

Csökken az üzemanyag ára

A nyári csúcshoz képest akár 1,5 lejjel is olcsóbb lett a benzin és a gázolaj. A Petrom integrált olajtársaság adatai szerint a benzin iránti hazai kereslet a második harmadévben két százalékkal csökkent, miután az elsőben még hét százalékkal növekedett.

Az Árátvilágítás (Monitorul preţurilor) internetes alkalmazás szerint egy liter normál benzin 6,63 és 6,75 lej között van azt követően, hogy a kormány 50 banival csökkentette az árakat. Egy liter gázolaj ára 7,99 lej és 8,07 lej között mozog.

Románia az év első felében a tavaly beszerzett üzemanyag-mennyiség kétszeresét importálta. A koalíciós pártok e heti egyeztetésén eldöntötték, hogy az 50 banis árcsökkentést az év végéig megtartják. Az erről szóló sürgősségi kormányrendeletet rövidesen elfogadja a kabinet – nyilatkozta a legutóbbi kormányülés után Nicolae Ciucă miniszterelnök. (Radio România Actualităţi)

Új orvosirendelő-építési szabályozást dolgozott ki a Fejlesztési Minisztérium

Új tervezési és építkezési szabályozás lép érvénybe hamarosan, amely mentén korszerű és energiatakarékos orvosi rendelőket építhetünk” – nyilatkozta Cseke Attila fejlesztési miniszter azt követően, hogy miniszteri rendelettel hagyta jóvá az új építkezési szabályozást.

A tárcavezető elmondta: az egy hete módosított kórházépítésre vonatkozó rendelkezésekkel összhangban áll az új orvosi rendelőket érintő szabályozás, amely ugyanakkor figyelembe veszi a járóbeteg-gondozási intézmények működési szabályzatát és az európai uniós szabványokat is.

Az új szabályozás egyik lényeges eleme az, hogy kötelezővé teszi a legszigorúbb tűzvédelmi előírások figyelembe-vételét – hangsúlyozta Cseke Attila (RMDSZ Tájékoztató)

Székely Ervin