2023. január 10.

Románia importja és exportja közötti különbség a tavalyi év első 11 hónapjában meghaladta a 31 milliárd lejt

A tavalyi esztendő első 11 hónapjában a kivitel több mint 85,2 milliárd eurónak, míg az import 116,2 milliárd eurónak felelt meg, így a külkereskedelmi mérleg hiánya több mint 45%-kal haladta meg a 2021. január-november közötti időszakban jegyzett értéket. A növekedést részben meghatározta az igen magas infláció, amely hozzájárult az import értékének emelkedéséhez is, de a fő ok továbbra is az, hogy a hazai termelés nem tudja fedezni a belső keresletet, még olyan ágazatokban sem, mint az agrár- és élelmiszeripar, a vegyipar vagy az autóipar, vélekedett Constantin Rudniţchit gazdasági elemző. Románia nemzetközi kereskedelmét továbbra is az Európai Unió tagállamaival fenntartott kereskedelmi kapcsolatok uralják, amelyek a teljes export több mint 72%-át, importban pedig hozzávetőleg 70%-át teszik ki.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.10)

A koronavírus új törzsét azonositották a bukaresti Matei Balș Intézetben

A koronavírus új törzsét azonositották Romániában – „Kraken” elnevezés alatt, amelyet a bukaresti Matei Balș Intézetben elemzett két mintában mutatták ki. Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerint a SARS-CoV-2 új változatai, amelyek ebben az időszakban jelentek meg, nem veszélyesebbek a betegeknél kialakuló koronavirus-formák szempontjából. „Jelenleg nem állnak rendelkezésünkre olyan adatok, amelyek az új koronavirus-törzsekkel való fertőzések súlyosságának fokozására utalnak. Természetesen az esetek száma növekszik, de nincs aggodalomra okot adó elemünk, ha kórházi kapacitásról, illetve ha az intenzív osztályról beszélünk”, fűzte hozzá az egészségügyi miniszter.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.10)

Új környezetvédelmi intézkedéseket helyeznek hatályba

Új környezetvédelmi intézkedéseket helyeznek hatályba, amelyek szigorúbb bűntetéseket irányoznak elő azok esetében, akik a szemetet a nem a megfelelő helyre dobják el. A legnagyobb bűntetéseket, amelyek még a hetven ezer lejt is elérhetik, a hulladékok mezőkön vagy erdőkben való illegális tárolása miatt róják ki. Az önkormányzatoknak legfeljebb hat hónap áll rendelkezésükre a szelektív gyűjtőrendszerek kiépítésére, ha eddig nem tették meg ezt a lépést. A romániai környezetvédelmi jogszabályok szigorítása az Európai Unió általános tendenciáját követi és az országszerte elterjedt káros jelenség tette szükségessé, nevezetesen a hulladékok mezőkön, tavak mentén vagy erdőkben való illegális tárolása. A törvényes előirások értelmében a következő hat hónapban az önkormányzatoknak biztosítaniuk kell legalább a papír-, fém-, műanyag- és üveghulladék szelektiv gyűjtését, 2025. január 1-ig pedig a települési hulladékból származó textíliák külön gyűjtését. Magánszemélyek 5 és 20 000 lej közötti pénzbírsággal sújthatók; jogi személyek esetében a pénzbírság összege elérheti a 70 000 lejt is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.10)

Romániának több mint 100 ezer régi autót sikerült kivonnia a forgalomból

A Roncsautó (Rabla Clasic) és Roncsautó plusz (Rabla Plus) programok révén Románia a tavaly több mint 100 ezer régi autót vont ki a forgalomból, kétszer annyit, mint két évvel ezelőtt, nyilatkozta Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter. Az elkövetkező években a Roncsautó Program költségvetése csökken, de az elektromos autókra szánt keret növekszik e modellek vásárlásának önsztönzése érdekében, mivel 2035-ben az Európai Bizottság a belső égésű motoros autók értékesítésének leállítását tervezi. Az idei évben, a Helyi Roncsautó Program révén, a környezetvédelmi minisztérium további 150-200 ezer régi autó forgalomból való kivonását tűzte ki célul. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.10)

A Román Nemzeti Bank ismét emelheti a referenciakamatot

A Román Nemzeti Bank kedden, az idei első vezetőségi ülésen ismét emelheti a referenciakamatot. Pénzügyi elemzők arra számítanak, hogy az irányadó kamat eléri a 7 százalékot a jelenlegi 6,75 százalékról, ami megemeli mind a leszerződött hitelekre számitott részleteket, mind az emberek megtakarításai után fizetett kamatokat. A kamatemelés az a fő eszköz, amellyel a Nemzeti Bank ellenőrzés alatt tartja az inflációt, egy év rekord-árnövekedés után.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.10)

Rozália Gănciulescu