2023. február 09.

Az OECD-tagság előnyeiről tart konferenciát a kormány

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagországainak előnyeiről a kormány csütörtökön konferenciát szervez, amelyen Nicolae Ciucă miniszterelnök és Mathias Cormann, az OECD vezetője is részt vesz. A szervezetnek jelenleg 38 ország a tagja, amelyek a világ termelésének és kereskedelmének 70%-át fedik le, Románia pedig tagjelölt státuszt kapott.

Amint arról Andrei Șerban tudósító, a közszolgálati rádió reggeli hírműsorában beszámolt, a kormány párbeszédet kíván folytatni az OECD és a román üzleti szféra képviselőivel az OECD-tagság előnyeiről a befektetési környezet szempontjából. A befektetőknek kiemelt szerepük van a csatlakozási folyamatban, mivel a magánszektor fontos szerepet játszik Románia fejlődésében. Az esemény központi témája ezért az OECD-tagság és az OECD-csatlakozás magánszektorra gyakorolt hatása. A kormány szerint Románia e szervezethez való csatlakozási folyamatának részeként az üzleti élet képviselői lehetőséget kapnak arra, hogy kapcsolatba lépjenek az OECD képviselőivel, és hozzáférjenek e szervezet tapasztalataihoz, hogy hozzájáruljanak a román társadalom reformfolyamatához. A „Better Policies for Better Lives” (Jobb politikákkal a jobb életért) programon keresztül az OECD többek között abban segíti az országokat, hogy fejlesszék a kereskedelmet és a beruházásokat, ösztönözzék az innovációt, növeljék az üzleti lehetőségeket, erősítsék a magánszereplők szerepét és támogassák a vállalkozói szellemet. (Radio România Actualităţi)

Aktuális politikai kérdésekről nyilatkozott a sajtónak Klaus Iohannis

Az államfő Brüsszelben tartózkodik, ahol az Európai Unió csúcstalálkozóján vesz részt, és válaszolt a sajtó kérdéseire a jelenlegi belpolitikai helyzetről.

Alina Stănuță, a közszolgálati rádió tudósítója így számolt be az eseményről: Klaus Iohannis innen, Brüsszelből azt nyilatkozta, hogy amikor a kormánykoalíció a kormányváltás mellett dönt – a májusra tervezett kormányfő-cserére vonatkozóan – minden érdekelt féllel konzultálni fog, és az alkotmánnyal összhangban meghozza azt a döntést, amelyet Románia számára a legjobbnak tart a miniszterelnök kinevezésével kapcsolatban. Klaus Iohannis elnök viszont azt állította, hogy bízik abban, hogy a PNL és Lucian Bode belügyminiszter nagyon komolyan megvizsgálja a doktori disszertációjának plágiumvádjával kapcsolatos ügyet, és arra számít, hogy a májusi kormányfoőváltásig döntés születik. Az OMV által fizetendő szolidaritási adóval kapcsolatban Klaus Iohannis elnök azt mondta, hogy a helyzetet a törvényt kidolgozó Pénzügyminisztériumnak kell tisztáznia. „Meglepődve tapasztaltam, hogy az Energiaügyi Minisztériumot nem vonták be a megbeszélésekbe” – mondta Klaus Iohannis. (Radio România Actualităţi)

További román állampolgárok érkeztek haza Törökországból

A hatóságok újabb 10 román állampolgárt hoztak haza Törökországból – tájékoztatta a hallgatókat Cristian Bâcâin, a közszolgálati rádió tudósítója. Jelenleg 26 honfitársunk kért támogatást a földrengés sújtotta területekről való hazatéréshez. Az ankarai román nagykövetség több tucat román állampolgárral áll kapcsolatban, akik nem kérték a hazatelepülést, de szerettek volna kapcsolatba lépni a román hatóságokkal, vagy kérdésük van a törökországi helyzettel kapcsolatban. Radu Filip külügyminisztériumi szóvivő a Radio Romania Actualități című rádiócsatornának adott tájékoztatást a helyzetről:

Radu Filip: „Szerencsére jelenleg nincs román állampolgár, aki meghalt volna a földrengés következtében. Természetesen figyelembe kell vennünk a katasztrófa mértékét, de azt is, hogy a helyzet változékony. Vannak román állampolgárok, akik csoportos, vagy egyéni kérésekkel fordultak hozzánk. Ezek vagy konzuli segítségnyújtás iránti igények, vagy hazatelepítés iránti kérelmek voltak. Kollégáim a nagykövetségen megbeszélést folytatnak mindazokkal, akik segítséget, tájékoztatást, hazatelepítési kérelmeket kérnek, és a lehetőségek szerint mindegyiket nyomon követik.”

Eddig még nem érkezett hivatalos kérés Szíriából román állampolgár hazatelepítésére. (Radio România Actualităţi)

Mínusz 31 fokos hideg volt Bodzafordulón

Mínusz 31 Celsius-fokot mértek tegnap este a bodzafordulói meteorológiai állomáson, ami az idei téli szezon legalacsonyabb hőmérséklete. Az ügyeletes meteorológus szerint a minimumot 6:30 és 7:00 között mérték. Ezután a hőmérséklet enyhén emelkedett. Oana Negrea, a közszolgálati rádió tudósítója megjegyezte, hogy az elmúlt fél évszázadban Kovászna megyében szintén Bodzafordulón mérték a legalacsonyabb hőmérsékletet, mínusz 35,8 Celsius-fokot 2005. február 8-án. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin