2023. május 30.

Forgalomkorlátozások lesznek ma Bukarestben a tanügyi dolgozók titakozó megmozdulásai miatt

Ma 10:00 és 16:00 óra között Bukarestben is forgalomkorlátozásokra kell számítani a tanárok tüntetése és felvonulása miatt. Az oktatásban dolgozók szakszervezeti tagjai várhatóan 11:00-12:00 között gyülekeznek a Victoriei téren és a Kiseleff úton, 13:00-15:00 között pedig a kormány székháza elől a Cotroceni-palotához vonulnak, ahol 15:30-ig az Oroszlán-szobornál gyülekeznek. (Radio România Actualităţi)

A kormány tegnap este új és jobb ajánlatot tett a tanároknak azért, hogy megpróbálja leállítani az oktatási sztrájkot

A hírt Marius Nistor, az Oktatási Szakszervezetek Szövetségének elnöke is megerősítette ma reggel a közszolgálati rádiónak. Elmondta, hogy az új ajánlatot elküldték az ország összes pedagógusának, és délután 4 óráig várják a választ a sztrájk esetleges befejezéséről, de a mai bukaresti tüntetést és felvonulást nem mondták le.

Marius Nistor: Újabb ajánlattal érkeztek, amely abból áll, hogy két részletben 4000 lej támogatást nyújtanak a tanügyi és kisegítő tanároknak. A 4.000 lejből 2.600 lej egyösszegű, a kollégák által abszolút bármire elkölthető pénz, a különbözet, 1.400 lej pedig olyan pénz, amelyet szakmai fejlődésre, táblagépek, tankönyvek, továbbképzések vásárlására lehet elkölteni. Vannak még más lehetőségek is, amelyeket az európai alapokra épülő projektek keretében lehetne kihasználni. A nem oktatói személyzet számára a felajánlás 500 lej volt, az első június 5-től, és még 1000 lej, az első október 5-től.

A mai tüntetés közlekedési korlátozásokkal is jár, amelyeket fokozatosan vezetnek be a fővárosban 10:00 és 16:00 között. A tüntetők 11:00 és 12:00 között a Victoriei téren és a Kiseleff úton gyülekeznek, 13:00 és 15:00 között pedig a kormány székháza elől a Cotroceni-palotához vonulnak, ahol 15:30-ig az Oroszlán-szobornál gyülekeznek. Ugyanakkor a három oktatási szakszervezeti szövetség arra kéri Klaus Iohannis államelnököt, hogy délután fogadják őket. (Radio România Actualităţi)

Ismét elhalasztották a hatodik osztályosok országos szintfelmérőjét

Ezúttal június 12-re és 13-ra – jelentette be az Oktatásügyi Minisztérium. A teszteket eredetileg május 24-én és 25-én tartották volna, de az országos tanársztrájk miatt keddre és szerdára halasztották. Az időközi értékelésen elért jegyeket nem rögzítik a katalógusban, és nem hozzák nyilvánosságra. (Radio România Actualităţi)

Tiltakoznak a börtönőrök

Ma fehér zászlókkal mentek dolgozni, holnapra pedig egyrészt a munka két órára történő ideiglenes szüneteltetését, másrészt a börtönök túlbuzgósággal történő blokádakcióját jelentették be. A tiltakozások Craiován kezdődnek, majd a besztercei és a bákói büntetésvégrehajtói egységgel folytatódnak. A börtönőrök azért folyamodtak ehhez a fajta tiltakozáshoz, mert nincs sztrájkjoguk, –  mondták a Büntetés-végrehajtás Országos Szakszervezeti Szövetségének képviselői a közszolgálati rádiónak. Az érdekvédelmisek ugyanakkor elutasítják a nyugdíjkorhatár 65 évre történő emelését, mivel érvelésük szerint a rendszerben dolgozók várható élettartama 62 év. (Radio România Actualităţi)

A kormánykoalíció vezetői által hétfőn a képviselőházban benyújtott módosítások célja, hogy a járulékfizetési elv érvényesüljön az állami nyugdíjrendszerben.

A szolgálati nyugdíjakról szóló törvény módosításának tervezete a héten kerül a képviselőház elé, amely dönt a végleges formájáról. (Radio România Actualităţi)

Módosítani akarják a szolgálati nyugdíjakra vonatkozó szabályozást

Kedden a képviselők a munkaügyi bizottságban a kormánykoalíció vezetői által hétfőn benyújtott módosító indítványokat vizsgálják meg.

A kezdeményezők érvelése szerint a javasolt módosítások célja a visszaélések és az egyenlőtlenségek felszámolása, hogy Románia folytatni tudja a reformokat, amelyeket azért vállalt, hogy részesülhessen az európai pénzekből a Nemzeti Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv (PNNR) keretében. A részletekről Alina Stănuță, a közszolgálati rádió tudósítója számol be.

A kormánykoalíció vezetői által hétfőn a képviselőházban benyújtott módosítások célja, hogy a járulékfizetés elve érvényesüljön az állami nyugdíjrendszerben.

A módosításokat az Európai Bizottság kérte, hogy Románia részesülhessen az európai alapokból, mivel a szolgálati nyugdíjak reformja a kifizetések egyik feltétele.

Így az új módosítások szerint a kivételek kiküszöbölése érdekében az általános nyugdíjkorhatár korrelál az állami nyugdíjrendszerrel. A diplomaták és az igazságügyi kisegítő személyzet esetében az általános nyugdíjkorhatár 65 évre emelkedik.

Ugyanez az elv vonatkozik majd a katonai személyzetre is, fokozatosan, 2035-ig. Egy másik módosítás a szolgálati nyugdíjban részesülők körének csökkentését javasolja az asszimilált személyzet, azaz a bírákhoz és ügyészekhez hasonló jogi személyzet, a diplomáciai képviseleteken meghatározott vezetői beosztásban dolgozó alkalmazottak kizárásával.

Javasolják továbbá, hogy a jövő évtől változtassák meg az állami rendszerhez való igazodás számítási alapját. Míg jelenleg az elmúlt 12 hónap jövedelmét vették figyelembe, ezt az időszakot fokozatosan 300 hónapra növelik.

Ezzel a számítási alap százalékos aránya is módosul 80%-ról 65%-ra a kedvezményezettek valamennyi kategóriája esetében.

Emellett a folyósított nyugdíjak esetében 30%-os adót kell majd alkalmazni a nyugdíjjövedelem azon része után, amely meghaladja az állami társadalombiztosítási költségvetés alapjául szolgáló bruttó átlagkeresetet és meghaladja a járulékfizetési elvet. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin