2023. október 9

Klaus Iohannis elnök ma fejezi be portugáliai állami látogatását

Ennek keretében találkozik António Costa portugál miniszterelnökkel, és megbeszélést folytat Augusto Santos Silva, a Köztársasági Gyűlés elnökével és a parlament tagjaival. A közszolgálati rádió különtudósítója, Alina Stanuță tájékoztatása szerint az elnöki látogatás során a két ország illetékesei megállapodtak a Románia és Portugália közötti politikai, katonai és kereskedelmi együttműködés erősítéséről.
Klaus Iohannis államfőt ma délelőtt Lisszabonban a városi palotában fogadja Carlos Moedas, a lisszaboni önkormányzat elnöke, majd az állami látogatás programjában szerepel az államfő találkozója Augusto Santos Silvával, a Portugál Köztársaság Képviselőházának elnökével a Köztársasági Gyűlés székhelyén. Klaus Iohannis államfő ma a São Bento palotában Antonio Costa portugál miniszterelnökkel is megbeszélést folytat. Lisszabonban két együttműködési memorandumot írnak alá Románia és Portugália között fontos területeken: az energetika és a gazdasági együttműködés, beleértve a beruházásokat is. A portugál Környezetvédelmi és Éghajlatvédelmi Minisztérium és a román Energiaügyi Minisztérium közötti, az energetika területére vonatkozó egyetértési nyilatkozatot Sebastian Burduja román miniszter írja alá. Klaus Iohannis államfő és portugál kollégája, Marcelo Rebelo de Sousa hivatalos megbeszélésének végén Klaus Iohannis elmondta, hogy konkrét területekről tárgyaltak, amelyeken Románia és Portugália maximalizálni tudja a kétoldalú együttműködést, például az energia, a beruházások, az oktatás, a kultúra és a digitalizáció területén. (Radio România Actualităţi)

Mától tüntetnek a postai alkalmazottak

A román postai alkalmazottak szakszervezete magasabb béreket követel. Az érdekvédelmi szervezet szerint 17 ezer alkalmazott, vagyis a személyzet 80 százaléka kapja a minimálbért, függetlenül beosztástól, végzettségtől, felelősségtől vagy szakmai tapasztalattól. Az első tiltakozó akcióra ma délelőtt kerül sor a Kutatási, Innovációs és Digitalizációs Minisztérium előtt. A szakszervezet arra is figyelmeztet, hogy nagy a veszélye annak, hogy a minimálbér január elsejétől a gazdaságot sújtó emelésével a Román Posta fizetésképtelenségi eljárás alá kerül, vagy sok ezer alkalmazottat bocsát el. (Radio România Actualităţi)

Már több tízezer zarándok van Iaşi-ban Moldova védőszentjének, Szent Piroskának az ünnepén

Már több mint 40 ezer hívő vonult el a fővárosi székesegyház baldachinja előtt, és imádkozott a szent ereklyéit tartalmazó kegyhelynél. Tegnap este a zarándokok részt vettek a Szentek útja körmeneten, amelyen a Szent Piroska ereklyéit tartalmazó koporsót vitték végig a városközpont utcáin. És mivel az időjárás már lehűlt, a zarándokok forró teát kaptak, amelyet a Moldvai Érsekség ajánlott fel. (Radio România Actualităţi)

Kannabiszt termesztett egy holland házaspár egy dâmboviţai községben

Tegnap egy holland állampolgárt egy házkutatást követően előállították az elkövetőket, miután a település temetőjének közvetlen szomszédságában lévő lévő ingatlanuk területén kannabiszültetvényt telepítettek – közölte a megyei rendőrfelügyelőség. A házkutatást követően egy üvegházban kábítószert és a növénytermesztéshez használt eszközöket találtak. (Radio România Actualităţi)

A kormány a jövő héten fogadhatja el azt a jogszabályt, amely megvédi a romániai gazdákat az Ukrajnából származó olcsó gabonaimporttól

A döntésre azt követően kerülhet sor, hogy az Európai Bizottság feloldotta a behozatali tilalommal kapcsolatos korlátozásokat. Marcel Ciolacu miniszterelnök nemrég azt mondta, hogy az összes érintett féllel egyeztetett intézkedések lehetővé teszik, hogy Ukrajnából és a Moldovai Köztársaságból csak engedély alapján, korlátozott mennyiségben lehessen gabonát importálni.
„Ez csak azokra a romániai gazdákra és feldolgozókra vonatkozik, akik bizonyítják, hogy a készletek feltöltéséhez szükségük van rá. Ez biztosítja, hogy a román piac a minőségi előírásoknak megfelelő termékeket kapjon. Továbbra is minden erőnkkel támogatjuk Ukrajnát a tranzitzónában, de ugyanakkor kötelező megvédeni a román gazdák munkáját” – jelentette ki a kormányfő. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin