2023. október 20

Ma kezdődik a fővárosban a 33. Országos Színházi Fesztivál

A hivatalos megnyitóra 17 órakor kerül sor a Nemzeti Színházban, amelyet a portugál vendégjáték, a Catarina és a fasisztagyilkolás szépsége című előadás ősbemutatója követ. A fesztivál 11 napig tart, és 30 romániai és 3 külföldi produkciót kínál a közönségnek. A programban emellett viták, konferenciák, kiállítások, könyvbemutatók, felolvasó- és rádióelőadások, valamint kreatív műhelyek és művészekkel való találkozók is szerepelnek. (Radio România Actualităţi)

Bírálja a kormány takarékossági intézkedéseit a Deloitte Romania gazdasági-pénzügyi tanácsadó cég

A kormány által a költségvetési hiány kordában tartása érdekében hozott költségvetési intézkedések a betegség tünetét kezelik, nem feltétlenül a betegség okát, és kedvezőtlen hatásokhoz vezethetnek a gazdaságban – vélik a Deloitte Románia képviselői. Vlad Boeriu, az adó- és jogi szolgáltatások koordináló partnere szerint fontos, hogy a hatóságok már most elkezdjenek kidolgozni egy stratégiát arra vonatkozóan, hogy hosszú távon hogyan fog kinézni a román adórendszer. A szakértő a közszolgálati rádiónak nyilatkozott:
Vlad Boeriu: Igaz, hogy a költségvetési hiány nagy, és hogy ez irányú intézkedéseket kellett volna hozni, de véleményünk szerint ezek nem tűnnek kiegyensúlyozottnak. A hatóság által a következő évekre becsült pénzügyi hatás 85%-ban adóemelésekből és csak 15%-ban kiadáscsökkentésekből származik.
Úgy tűnik tehát, hogy a hatóságok olyan megközelítést alkalmaztak, amelyből hiányoznak a hatástanulmányok, az adóelkerülés korlátozására irányuló konkrét intézkedések, és úgy tűnik, hogy nincs nagyon világos elképzelés arról, hogy miként lehetne hosszú távon kialakítani a román adórendszert. Úgy véljük, hogy most kell elkezdeni egy koherens, szilárd tanulmányokon alapuló adóstratégia kidolgozását, ami minden bizonnyal időbe telik, de amely az adórendszer koherens és fenntartható alapokon nyugvó újraszabályozásához vezet. (Radio România Actualităţi)

A romániai állampolgárok több mint 70%-a aggódik az idei téli fűtési költségek miatt

Egy közép- és kelet-európai felmérés szerint a lakosok egyre inkább aggódnak, mivel a közüzemi számlák jelentősen emelkedtek az elmúlt évben. A legtöbben az energiatakarékos megoldások bevezetésével kívánják csökkenteni a költségeiket. Az említett régiók országaiban a fogyasztók többsége azt mondta, hogy tavaly télen többet költöttek a számlákra, és szinte mindenki azt állította, hogy változtatott a szokásain, hogy ki tudja fizetni azokat. A felmérést augusztusban végezték Lengyelország, a Cseh Köztársaság, Románia, Szlovákia és Magyarország lakástulajdonosainak körében. (Radio România Actualităţi)

A Román Rádió hagyományos médiapartnere a 33. alkalommal megrendezésre kerülő Országos Színházi Fesztiválnak (FNT)

Az idén ez az esemény az Érzékenyek laboratóriumai mottóval kerül megrendezésre 2023. október 20. és 30. között.
A fesztivál ON AIR szekciója a közszolgálati rádió kulturális csatornáján (Radio România Cultural) az In memoriam Ion Caramitru és az In memoriam George Banu című rádióműsorokat ajánlja, azzal a szándékkal, hogy két nagy színházi személyiség portréját vázolja fel. Olyanokét, akik a maguk módján elsöprő hatással voltak a kortárs színházi mozgalomra az elmúlt évtizedekben.
Ion Caramitru több tucatnyi emlékezetes szerepe közül, amelyeket a Nemzeti Rádiószínházban játszott, a lehető legváltozatosabb és legszuggesztívebb repertoárt állítottuk össze, hogy a rádiószínházi hallgatók műsorainkban referenciacímeket, rangos produkciókat találjanak a néhai színész főszereplésével. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin