2019. július 17

Az Egészségügyi Minisztérium meg akarja szüntetni a hálapénzt

Ennek érdekében három hete álbetegek járják a különböző egészségügyi intézményeket annak érdekében, hogy leleplezzék azokat az alkalmazottakat, akik pénzt kérnek a szakszolgáltatásokért. A tárca szerint az intézkedés az intézmény által a közeljövőben indítandó korrupcióellenes stratégia részét képezi.

A Facebook közösségi oldalon több orvos is kifogásolta a minisztérium kezdeményezését. Dr. Carmen Madeleine Curea bőrgyógyász, a fővárosi Colentina Kórház orvosa kifejtette, hogy a szakma a szaktárca vezetőjétől, Sorina Pintea miniszter-asszonytól azt várná el, hogy segítse az orvosok munkáját, oldja meg a vények hitelesítése során megjelenő rendszerszintű gondokat, javítsa az egészségügyi szolgáltatók és a biztosító közötti kommunikációt, nem pedig azt, hogy a saját megítélését javítsa a besúgás bátorítása révén. (Rador Hírügynökség)

Ismét megjelent az afrikai sertéspestis Romániában

Azt követően jelentettek két új vírusos megbetegedést, hogy a hatóságok szerint a fertőző gócok száma jelentősen csökkent. A mostani eseteket Szatmár megyében észlelték, ahol korábban már megszűnt a fertőzés. Jelenleg hat gazdaságban folytatnak vizsgálatokat, ezek eredménye még nem ismeretes. Valamennyi fertőzött állatot elpusztították és a körletet, ahol a sertések voltak elszigetelték. A megye északi részén, az ukrán és a magyar határ mentén úgynevezett védősávot hoztak létre.

Giurgiu megyében 300 állatot kellett megsemmisíteni a járvány miatt, amely ismét terjed, azt követően, hogy áprilisban már felszámolták a fertőző gócokat. (Radio România Actualităţi)

Simona Halep, a Wimbledoni Nyílt Teniszbajnokság idei győztese ma bemutatja rajongóinak a trófeáját

A 17.00 órakor kezdődő eseményre a fővárosi Nemzeti Arénában kerül sor egy e célból szervezett ünnepség keretében. A rendezvényt kizárólag gyalogosan lehet megközelíteni. A belépés a Basarabia Sugárút, illetve a Maior Coravu utca felőli bejáratokon keresztül történik. Az esemény szervezői, a Fővárosi Polgármesteri Hivatal és a Román Tenisz Szövetség felhívja minden látogató figyelmét arra, hogy a stadionba nem vihetnek magukkal éles, hegyes, testi sértés elkövetésére alkalmas tárgyakat, gyúlékony anyagokat vagy alkoholt. (Rador Hírügynökség)

A kormányhivatalok szakmai gyakorlatra várják a fiatalokat

A központi közigazgatási intézmények ezen a nyáron is megszervezik a kormány szakmai munkája iránt érdeklődő fiatalok számára a szakmai gyakorlati képzéseket (internship). A programon olyanok vehetnek részt akik még nem töltötték be 25-ik évüket. A szakmai gyakorlat keretében a fiatalok részt vehetnek a kormányzati intézmények munkájában, találkozhatnak a miniszterekkel, államtitkárokkal, szakemberekkel. A kormány honlapján olvasható információk szerint a ma kezdődő programra 200 egyetemi hallgató, illetve felsőfokú végzettséggel rendelkező fiatal jelentkezett. A résztvevők havi 2080 lejes bruttó juttatást kapnak, a képzés végén pedig a szakmai gyakorlatot igazoló dokumentumot vehetnek át a kormány főtitkárságán. (Radio România Actualităţi)

Felkészítő bukott érettségizők számára

Bukarest negyedik kerületében azoknak a középiskolát végzett diákoknak, akiknek nem sikerült az érettségi vizsgájuk, most lehetőségük van arra, hogy az őszi pótvizsga előtt kiegészítsék tudásukat. Ezt Daniel Băluţă kerületi polgármester jelentette be, aki elmondta, hogy a kurzusokat középiskolai tanárok fogják tartani a „Petru Rareş” Kollégiumban. A felkészítő csoportok létszáma 16-20 fő lesz és azok is részt vehetnek rajta, akik korábban végezték el a középiskolát és nem sikerült az érettségi vizsgájuk.

Székely Ervin, RADOR