2015. december 21

Évfordulós megemlékezés a román parlamentben
A román parlamanent hétfőn, ünnepi ülés keretében emlékezik meg a 26 évvel ezelőtt kirobbant forradalomról. A parlamenti képviselők minden évben felidézik a decemberi eseményeket és tisztelettel adóznak a forradalomban életüket vesztettek emléke előtt. Az emlékülésen várhatóan részt vesznek a Bukarestben akkreditált Diplomáciai Testület képviselői is. A forradalom hőseire emlékeznek a Forradalmi Hősök Temetőben, ahol virágkoszorúkat helyeznek el. Virágkoszorúkat helyeznek el a Colţea korház előtti téren, az Egyetem téren és a Romană téren felállitott kopjafáknál is. Mint ismeretese, 26 évvel ezelőtt, december 16-án vonultak először az utcára az emberek. A tiltakozás rövid idő alatt rendszerellenes tűntetéssé alakult át és kiterjedt az egész országra. A több napos tiltakozás, mely alatt több tucatnyi ember veszitette életét és sebesült meg, Nicolae Ceaşescu akkori elnök hatalmának és a kommunista rendszer megdöntéséhez vezetett. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -12.21)
 A liberálisok nem támogatják a helyi megválasztottak külön nyugdiját
A liberálisok nem támogatják a helyi megválasztott tisztségviselők külön nyugdiját és azt kérik, hogy a fizetéseket az adminisztráció minden szintjén a teljesitmény alapján állapitsák meg, nyilatkozta Alina Gorghiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) társelnöke. E kezdeményezés a szenátus keddi ülésén kerül napirendre. A tervezet szerint, a speciális juttatásokban a jelenlegi és volt polgármesterek, alpolgármesterek, a megyei tanácsok elnökei és alelnökei részesülnének. Ezzel szemben a Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatja a megválasztott tisztségviselők speciális nyugdiját és megszavazza az erre vonatkozó törvénytervezetet. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.21)
Az együttműködési lehetőségekről egyeztetett az RMDSZ és az EMNP
Az RMDSZ vezetésével tárgyalt hétfőn az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) küldöttsége, a megbeszélésen a jövő évi választásokon való együttműködés lehetőségei szerepeltek. A Kelemen Hunor elnök vezette beszélgetésen a szövetség azt javasolta, hogy Soós Zoltán, a marosvásárhelyi előválasztások győztese az önkormányzati választásokon induljon az RMDSZ-MPP-EMNP jelképeket képviselve, a városi és megyei listák esetében pedig a magyar politikai szervezetek versenyét ajánlja, különös tekintettel az EMNP azon elvére, amelyet megalakulása óta képvisel: a versenyhelyzet mozgósítja az erdélyi magyar szavazókat. Kelemen Hunor szövetségi elnök megismételte: akkor tud az RMDSZ közös tanácsosi lista állításában gondolkodni Marosvásárhelyen, ha az EMNP nem indul az országos parlamenti választásokon. Mint az ismert, Romániában megváltozott a választási törvény: az egyéni választókerületes rendszer helyett 2016-ban ismét az arányos, megyei pártlistás rendszer lesz érvényes. A találkozó végén a felek megállapodtak, január második felében ismét egyeztetnek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.21)
Fenyőfákat foglalt le a rendőrség
Az utóbbi héten a rendőrség egész sor ellenörzést végzett a  fenyőfák illegális kivágásának és forgalmazásának megelőzése és leküzdése érdekében. Az ellenörzések nyomán több mint 13 ezer fenyőfát kobozott el, melyek értéke mintegy 560 ezer lejre tehető. Ugyanakkor csaknem négy ezer köbméternyi fűrészárut és tüzifát foglalt le, melyek értéke mintegy 760 ezer lej. A rendőrség ellenörizte a törvényes előirások tiszteletbentartását az élő állatok, illetve a hústermékek szállitása és forgalmazása esetében is. Az ellenöréz nyomán csaknem 2.200 kiló húst és hústerméket kobozott, 97.500 lej értékben. A rendőrség k0y0lte, hogy az ellenörzéseket folytatja a következő napokban is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.21)
Andrei Demeny